Scherptediepte en hyperfocale afstand

Scherptediepte is het gebied in een foto dat scherp lijkt.Een lens zal scherpgesteld op een bepaalde gemeten afstand, en alles wat zich op die afstand bevindt zal echt scherp zijn, maar voor en achter die afstand is nog een bepaalde zone waarin het nog enigszins scherp is. Deze zone ligt 1/3 voor de gemeten afstand en 3/3 achter de gemeten afstand.

Hoe groter het diafragma (laag F-getal) hoe kleiner het gebied dat scherp lijkt (de scherptediepte). Dit gebied zal ook groter zijn bij een lens met kleinere brandpuntsafstand dus een groothoeklens heeft een grotere scherptediepte dan een zoomlens.

Voor landschapsfotografen is hyperfocale afstand een belangrijk begrip. De hyperfocale afstand is een scherpstel afstand bij een ingestelde brandpuntsafstand en diafragma, waarbij de grootst mogelijke scherpte-diepte bereikt wordt. Indien de lens op deze afstand wordt gefocust zullen alle onderwerpen vanaf de helft van deze afstand tot oneindig scherp worden weergegeven.

De hyperfocale afstand hangt van verschillende factoren af maar de belangrijkste zijn de brandpuntsafstand van de lens, het gebruikte diafragma en de gebruikte sensor (full-frame of crop-camera).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *