Witbalans
Witbalans is in feite de aanpassing die nodig is voor de camera om ervoor te zorgen dat objecten die neutraal (wit, grijs of zwart) zijn, neutraal blijven in de uiteindelijke foto. Vooral bij huidtinten is dit erg belangrijk. De camera detecteert de juiste kleurtemperatuur door een grijs punt te zoeken in de foto. Als er in het beeld veel van dezelfde kleur zit bijvoorbeeld bij sneeuw of in een situatie met verschillende lichtbronnen van verschillende temperatuur kan de camera problemen krijgen met de automatische witbalans en moeten wij deze aanpassen.
Grijskaart
Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen vooraf maar ook achteraf bij het gebruik van RAW bestanden. Door de camera vooraf een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien (door te fotograferen) kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. De beste kleur hiervoor is 18% grijs. Dit betekent: 0% is puur wit en 100% is puur zwart; 18% grijs is dus lichtgrijs.
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur is een getal uitgedrukt in eenheden genaamd Kelvin (K)
Lage temperatuur = rood / oranje spectrum (1000K tot 5500K)zonsondergang/opkomst
Midden temperatuur = wit licht (5500K)daglicht
Hoge temperatuur = blauwe spectrum (5500K tot 10000K)bewolkte dag
De symbolen op de camera
Automatische (AWB) beperkt bereik, tussen 3000/4000 K en 7000 K en maakt gebruik van aannames in de berekening van de witbalans.
Gloeilamp (ca. 3200 K)
TL-licht (ca. 4000 K)
Daglicht (ca. 5200 K)
Flits (ca. 5500 K)
Bewolkt (ca. 6000 K)
Schaduw (ca. 7000 K)
Speciaal (instellen door grijskaart fotograferen)
Kelvin (zelf handmatig instellen van 2800 tot 10000 K)
Hoe hoger de Kelvin hoe meer de camera er geel bij zal gooien om de blauwe zweem te onderdrukken. Je kan ook bewust met de witbalans spelen zoals ik met deze foto gedaan heb. Door mijn DSLR camera in te stellen op bewolkt geeft dit een warm effect op de foto.
RAW of JPEG
Er zijn meerdere voordelen om gebruik te maken van het RAW bestandsformaat ten opzichte van JPEG. De witbalans is bij een RAW bestand eenvoudig achteraf in te stellen in Photoshop Camera RAW. Het is dus niet zo erg als je eens de verkeerde witbalans instelling kiest bij het nemen van de foto; je kunt dit zonder verlies van beeldkwaliteit achteraf wijzigen. Probeer toch direct op de juiste kleurtemperatuur te schieten zodat je achteraf zo min mogelijk hoeft te wijzigen aan je foto.