Vaak word tijdens mijn fotografie workshop de vraag gesteld wat het verschil is tussen een full-frame camera en een crop-camera daarom zal ik hier wat meer over uitleggen.
Full-frame camera’s worden zo genoemd omdat het formaat van de sensor die ze bevatten even groot is als het beeld dat de lens kan opvangen. Het maken van een full-frame camera is erg prijzig daarom worden er veel camera’s gemaakt waar een kleinere sensor inzit. In feite word maar een gedeelte van het totale beeld gepakt. De sensor vangt een uitsnede van het totale beeld. De crop-factor wordt dus ervaren als een vergroting maar is dit niet, er gaat een gedeelte van het beeld verloren.
Als voorbeeld laat ik vaak mijn prime lens zien van 50mm. Dit is de afstand zoals wij elkaar met het blote oog zien. Alles lager dan 50 mm is dus groothoek en daarboven is ‘zoom’. Dit verhaal gaat alleen op bij een full-frame camera. Een crop-camera haalt alles 1.6x dichterbij. Dus als voorbeeld 50mm x 1.6 = 80mm en laat het beeld dus dichterbij zien.
Foto-effecten maken het nog mooier
Een ander effect van een full-frame sensor is de kleinere scherptediepte. Het gebied dat scherp is in een foto is (bij dezelfde instellingen en hetzelfde objectief) kleiner bij een crop-camera. De achtergrond is makkelijker onscherp te maken hierdoor, maar kan ook als nadeel ervaren worden bij bijvoorbeeld macrofotografie.
Omdat een grote sensor het volledige bereik van de lens gebruikt zullen lens fouten direct gezien worden op de foto’s. Daarom zijn lenzen die geschikt zijn voor full-frame duurder. Iets waar je dus rekening mee moet houden voordat je een full-frame camera gaat kopen.
Beide sensors zijn dus prima te gebruiken, afhankelijk van je camera gebruik en je portemonnee. Wil je graag foto’s dichterbij halen dan is een crop-camera een goede keus. Wil je eenvoudiger een onscherpe achtergrond creëren en het volledige bereik van je lens gebruiken kan het een overweging zijn om een full-frame camera aan te schaffen.