Naast de sluitertijd en diafragma keuze is er nog één element op je digitale camera die heel veel invloed heeft op je foto’s, de ISO instelling! In het analoge fotografie tijdperk (met een rolletje) was ISO (of ASA) de indicatie van hoe gevoelig een filmrolletje was voor licht. Deze gevoeligheid was gekwalificeerd op nummers zoals 100, 200 en 400 ISO. Hoe lager de waarde van gevoeligheid van de film en des te minder ruis er op je opname komt.
Digitale fotografie
In de digitale fotografie staat ISO voor de gevoeligheid van de sensor. Het principes van de traditionele fotografie is blijven bestaan. Hoe lager de ISO waarde is des te minder gevoelig de sensor voor licht en des te fijner je foto overkomt. Hoge ISO waarden worden over het algemeen gekozen bij donkere situaties, om zodoende snellere sluitertijden aan te kunnen. Bijvoorbeeld als je een binnensport activiteit wilt fotograferen en daarbij een actie wilt bevriezen bij slechte licht omstandigheden. Hoe hoger de ISO waarde is die je selecteert hoe groter de kans op ruis. Ruis is een korreliger effect in de foto wat moeilijk te corrigeren is zonder scherpte te verliezen.
ISO 100/125 word het meest gezien als neutraal en zal je ook prachtige foto’s geven met weinig ruis op zonnige dagen. De meeste mensen zijn geneigd om de ISO setting op AUTO te laten staan. Zo zal de camera altijd de ISO setting aanpassen naar de condities waarin de foto genomen word. Je camera zal de waarde wel zo laag mogelijk proberen te houden. Door zelf de ISO setting te bepalen heb je meer invloed op de sluitertijd en diafragma.
Voorbeeld: Als je de ISO waarde verhoogd van 100 naar 400 zul je gaan merken dat je een hogere sluitertijd en of een kleinere diafragma kan gaan gebruiken.
Situaties waarin een hogere waarde nodig kan zijn:
Verjaardagen – Bij het uitblazen van de verjaardagskaarsjes zal het licht vaak gedimd zijn.
Binnensport – Verminderd licht en bewegende onderwerpen.
Concert fotografie – Weinig licht en je mag ook niet altijd een flitser gebruiken.
Museums en kerken – Je mag hier vaak geen flitser gebruiken en er is alleen sfeer verlichting aanwezig.
ISO is een belangrijk onderdeel binnen digitale fotografie waar je zeker controle over moet hebben wil je het meeste uit je eigen foto’s kunnen halen. Experimenteren daarom met de ISO setting en bekijk wat voor invloed dit heeft op de sluitertijd en diafragma bij semi-automatische programma’s zoals diafragma voorkeuze of sluitertijd voorkeuze.
Lees ook mijn uitleg over lichtmeting die ook veel invloed op de foto heeft bij het gebruik van de semi-automatische settings.
Wil je hier graag meer over weten of misschien wel persoonlijke begeleiding? Volg een fotografie workshop bij mij individueel of in een kleine groep, ik help je graag!