Lichtmeting

We kunnen onze camera het licht op verschillende manieren laten meten. Door hier mee te oefenen leer je in de praktijk wat het beste voor jou werkt. Al deze lichtmeting instellingen hebben alleen invloed op de foto als er een semi-automatische stand gebruikt word zoals de P-, Av- of Tv-stand. In de M-stand kiest de fotograaf zelf de instellingen en heeft de lichtmeting methode hier geen invloed op. Houd er rekening mee dat het LCD-scherm het beeld iets lichter laat zien dan de werkelijkheid bekijk daarom altijd het histogram om er zeker van te zijn dat de foto goed belicht is.

Lichtmeting

Meervlaksmeting (Matrixmeting, Evaluatief)

Hierbij wordt het hele zoeker gebied gemeten en daarvan een gemiddelde genomen. Daarom word de meervlaksmeting het meest gebruikt door fotografen bij landschapsfotografie en de dagelijkse onderwerpen. Bij situaties met hoge contrasten (zwarte en witte delen) bestaat er kans dat de lichte delen uitgebeten raken. Dit kan eventueel met belichtingscompensatie eenvoudig opgelost worden. Of door een ander lichtmeting toe te passen.

Centrumgewogen meting

Bij hoge contrasten of situaties met veel tegenlicht, ‘ziet’ de meervlaksmeting veel licht en zal het hoofdonderwerp onderbelicht worden. Bij een centrumgewogen lichtmeting word het hele gebied gemeten maar met de nadruk op het midden. Bij deze methode kies je het hoofdonderwerp in het midden van de zoeker en druk je de ontspanknop half in, daarna de compositie bepalen en afdrukken of vergrendel de meting met de AE-lock * knop voordat de compositie bepaald word. Dit geldt ook voor de volgende methode.

Deelmeting en Spotmeting

Wil je dat de camera alleen maar rekening houdt met de helderheid in het midden van de zoeker, dan is spotmeting de juiste meetmethode. Bijvoorbeeld een kleine kikker in een donkere vijver. Bij deze methode word alleen het licht gemeten in het midden van de zoeker. In veel gevallen zal de spotmeting tot een verkeerde belichting leiden. Een kwestie van veel proberen en kijken wat voor jou als fotograaf het beste werkt.

Wil je hier graag meer over weten of misschien wel persoonlijke begeleiding? Volg een fotografie workshop bij mij in groepsverband of individueel, ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *