Handmatig scherpstellen

Ondanks de geavanceerde autofocus in DSLR camera’s en compact camera’s van tegenwoordig zijn er situaties waarbij handmatig scherpstellen toch betere resultaten oplevert. Bijvoorbeeld door een hek of glas fotograferen, macrofotografie en ook bij nachtfotografie kunnen er problemen voorkomen met het automatisch scherpstellen.

Hoe kan ik goed scherpstellen op een donker voorwerp?

Scherpstellen gaat veel beter als je de camera naar live view overschakelt en via het scherm scherp stelt in plaats van door het oculair. Dat zit op de meeste spiegelreflexcamera’s die laatste jaren verkocht worden. Schakel de AF uit door een schuifje op de lens over te zetten naar MF. Plaats de camera op statief en zoom in op het onderwerp, dit kan door middel van de lens uit te draaien maar op sommige camera’s ook digitaal op het scherm van de live-view. Draai nu de scherpstelring zo dat het onderwerp goed scherp is, gebruik eventueel een zaklamp hierbij (bij nachtfotografie) als het niet goed zichtbaar is. Draai nu de zoomlens zo terug dat de juiste compositie ontstaat. En als je dit goed gedaan hebt zal het onderwerp goed scherp gesteld zijn en kan de foto gemaakt worden.

Beeld stabilisatie

Bij het gebruik van een statief moet de stabilisatie altijd uitgeschakeld worden, deze werkt nu juist tegen. Wanneer de camera op statief staat, is beeldstabilisatie niet nodig. De kans bestaat dat de camera gaat over corrigeren, de stabilisatie gaat minimale maar onnodige correcties uitvoeren die de scherpte vermindert.

Wil je hier graag meer over weten of misschien wel persoonlijke begeleiding? Volg een fotografieworkshop! Dit kan individueel of in een kleine groep, ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *