Focuspunt

De volgende keer dat je jouw digitale camera uit je tas pakt om een foto te maken vraag je jezelf af: “Wat is het focus punt in dit plaatje?” Of te wel vraag je je af: Wat is het belangrijkste punt in deze foto? Waar naar toe zal het oog van de kijkers in deze foto trekken? Wat maakt deze foto onderscheidend van anderen? Wat is het onderwerp?

De reden dat het focuspunt belangrijk is, is dat als je kijkt naar een afbeelding, je oog behoefte heeft aan een ‘rustplaats’ of iets van belang om aan vast te houden. Zodra je een bezienswaardigheid of focuspunt hebt geïdentificeerd moet je je afvragen hoe je dit kunt verbeteren. Door je bewust te zijn van je focuspunt kun je beter de compositie bepalen.

Technieken om het focuspunt van fotografie te verbeteren

Een focuspunt kan van alles zijn, van een persoon, een gebouw, een berg, een bloem, enz. Uiteraard hoe interessanter het focuspunt hoe beter, maar er zijn andere dingen die je kunt doen om de foto kracht bij te zetten, zoals:

• Positie – Plaats het in een prominente positie – denk aan de regel van derden bijvoorbeeld.
• Focus – Leer om scherptediepte te gebruiken om andere aspecten voor of achter uw brandpunt te vervagen.
• Blur – Voor een gewaagd shot kies je een langere sluitertijden met alleen het onderwerp scherp en alle dingen die er omheen bewegen wazig.
• Grootte – Door het focus punt meer op de voorgrond te plaatsen krijgt deze meer aandacht, dit werkt niet altijd maar het kan zeker helpen.
• Kleur – door gebruik van contrasterende kleuren kan ook het focuspunt benadrukt worden.
• Vorm – op dezelfde contrasterende vormen en texturen kun je de aandacht van een onderwerp naar voren halen, vooral als patronen zich herhalen van een onderwerp. Bedenk dat een combinatie van bovenstaande elementen ook goed kan samenwerken.

basiscursus1

Focus punt

Ten slotte, verwar de kijker niet met te veel concurrerende focuspunten. Een tweede focus in de foto kan nuttig zijn om het oog te leiden, maar meestal zal het de foto niet versterken en juist rommelig en verwarrend werken.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of misschien wil je wel persoonlijke begeleiding? Volg een fotografie workshop bij mij in groepsverband of individueel, ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *